Skip naar content

Zo werken wij

Sterk in de basisvakken

Op Het Museumkwartier weten we wat werkt. We besteden dan ook veel aandacht aan taal, rekenen en lezen, omdat dit de fundamenten zijn voor verdere groei. We zetten hierbij in op helder, gestructureerd onderwijs waarbij onze leerkrachten de richting bepalen. Niet zelf zoeken of uitproberen als het gaat om de kernvakken, maar duidelijkheid in werken en leren.


Voor ieder kind is er ook ruimte: wie extra hulp nodig heeft, krijgt die. Wie sneller leert, krijgt uitdaging en verdieping.


Ook bij de zaakvakken – natuuronderwijs, aardrijkskunde en geschiedenis – werken we doelgericht, met lessen die logisch op elkaar aansluiten. Wat we leren komt tot leven tijdens onze vele excursies. Want we gaan met elkaar veel naar buiten, de wereld in.


Hoewel structuur belangrijk is, zijn onze lessen dus nooit saai en erg divers. Want wij gaan voor leuk én effectief leren en een stevige basis voor de toekomst.



Focus op Samen Leven

Minstens zo belangrijk als onze aandacht voor kennis, vakken en uitjes is onze focus op de sfeer en het samenleven in onze school. Elke dag leren kinderen meer over omgangsvormen, samen leren, werken en leren.


We brengen dit in de praktijk door hier elke week actief mee aan de slag te gaan. Door o.a. klassenvergaderingen, een leerlingenraad – met uit iedere klas een vertegenwoordiger -, rollenspellen en mediatoren – die andere leerlingen helpen bij het oplossen van conflicten. Kinderen voelen zich hierdoor gehoord en ontwikkelen vaardigheden om samen te leven en problemen op te lossen.


We doen dit op onze school met een fijne methode: Vreedzame School, waar we u tijdens een informatieochtend meer over kunnen laten zien.


Op deze manier creëren we een school waar iedereen zich veilig voelt, respectvol met elkaar omgaat en waar kinderen samen bouwen aan een positieve en sociale gemeenschap.



Aandacht voor creatie & cultuur

Waar we strak zijn op de basis krijgen kinderen volop de ruimte om zich te ontplooien in creatie en cultuur.


Zo doen onze klassen jaarlijks mee aan de Kunstweken waar zij geïnspireerd door een bekend kunstenaar zelf aan de slag gaan met uitdagende opdrachten. Hun kunstwerken tonen ze uiteindelijk in een waar virtueel museum waar ouders en andere geïnteresseerden hun werk live kunnen bewonderen én kopen!


Natuurlijk bezoeken wij, net als andere scholen in Amsterdam, als vast onderdeel van ons programma verschillende musea. Maar eens per jaar? Niet als je naast het Museumplein zit. Regelmatig brengen onze leerlingen extra flitsbezoekjes aan de musea om ons heen, ter aanvulling op een onderwerp waar zij in de klas aan werken. Ze zitten immers om de hoek.


Ook werken we met een vakdocent muziek en starten we met een vakdocent Crea. Elke klas krijgt op deze manier muziek en beeldende vorming van een professional. Zo verweven we kunst, cultuur en creativiteit in het dagelijks onderwijs.


In ons theater nodigen we ouders uit, bijvoorbeeld als leerlingen iets presenteren aan de hand van het thema van dat moment.



Wist u dat wij versterkt Engels geven vanaf groep 1?

Met sommige vakken kun je niet vroeg genoeg beginnen, als je het ons vraagt. Engels is er daar een van. Juist in een Internationale stad als Amsterdam is dit een onmisbare taal. Daarom krijgen alle kinderen op onze school versterkt Engels vanaf groep 1.


Is uw kind al een native speaker in Engels? Dan bieden we uitdagende opdrachten in de eigen taal aan. Zo versterken we het Engels van elk kind op onze school.



Uitstekende ondersteuning

Ter ondersteuning van al onze leerlingen hebben we binnen ons team IB-ers.


Een IB-er coacht en ondersteunt de leerkrachten bij de begeleiding van elk kind en bij de groep als geheel. IB-ers weten heel goed wat er speelt in de klassen, kennen de kinderen stuk voor stuk en zien veel.


Regelmatig bezoeken zij – aangekondigd of onaangekondigd – een klas en observeren de kinderen en hun gedrag. Zowel op individueel niveau als in de groep. De reden waarom een IB-er ook echt in actie komt voor een kind of groep, is heel uiteenlopend. Soms ondervindt een leerling leerproblemen en komt niet zo eenvoudig mee. Of een kind is juist al wat verder en heeft extra uitdaging nodig. Er kan ook iets anders spelen, zoals de dynamiek of het niveau in een groep waar de IB-er oplossingen of programma’s voor aanreikt.


Ook als alles loopt, blijven we scherp op verbeteringen. De leerkracht en de IB-er bespreken minimaal twee keer per jaar alle kinderen individueel tijdens een groeps- en leerlingbespreking.



Iets extra's nodig?

Onze Intern Begeleiders werken nauw samen binnen een netwerk van externe zorgverleners. Hierdoor kunnen wij leerlingen heel veel verschillende oplossingen en programma’s bieden.


Daarnaast hebben we dankzij AMOS unIQ HB- (hoogbegaafden-) specialisten in huis.



We vertellen graag meer!

We vertellen graag meer over onze begeleiding tijdens een van onze info ochtenden.